Een Broodfokker kweekt dieren met maar één doel: zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld verdienen.
Vaak wordt er helemaal niet gedacht aan het welzijn van de dieren. Want hoe meer dieren ze kweken, hoe meer ze er kunnen verkopen en dus: hoe meer geld ze zullen verdienen.

Een supermarkt, maar dan voor dieren

Je kan de manier van dieren verkopen vergelijken met hoe een supermarkt producten verkoopt. Je kan er kiezen tussen heel veel verschillende rassen. Net zoals je tussen verschillende merken frisdrank kan kiezen in de Colruyt.
Er zijn altijd dieren op voorraad, ze worden steeds aangevuld. Net zoals de groenten in de Delhaize.
Wie het dier koopt maakt niet uit, zolang er maar betaald wordt. Net zoals het brood bij de bakker.

Waar de honden terechtkomen is voor een broodfokker niet van belang, als ze maar verkocht raken. Iemand die bij hen een hond koopt om er achteraf een agressieve moordmachine van te maken is voor hen geen probleem.

broodfokker

Ongesocialiseerde, zieke dieren

De jongen blijven er niet lang genoeg bij de mama waardoor ze geen belangrijke, sociale skills leren. Ook komen de jongen niet buiten waardoor ze niet gesocialiseerd worden. Nochtans is vroege socialisatie bij jonge dieren van levensbelang zodat ze als volwassen dier goed kunnen functionneren in een gezin. 

Een voorbeeld van socialiseren is het gewoon maken van de dieren aan verschillende geluiden, bijvoorbeeld de stofzuiger, een radio, de auto, … Doordat de dieren bepaalde geluiden van kleins af aan gewoon zijn, zullen ze later minder geneigd zijn om er bang op te reageren. Broodfokkers hebben geen tijd (en zin) om te socialiseren want ze hebben veel teveel dieren tegelijk.

De jongen worden verkocht zonder stamboom en er komt regelmatig inteelt voor. Ook worden de mama’s en papa’s niet onderzocht op erfelijke ziektes of afwijkingen. De dieren worden meestal niet op de juiste manier gevaccineerd en ontwormd. Dat zorgt er voor dat er heel vaak zieke dieren verkocht worden.

De dieren die heel jong zo ziek worden, overleven die ziektes meestal niet. Het gebeurt dan ook vaak dat het nieuwe baasje al na enkele dagen of weken afscheid moet nemen van het dier.

broodfokmoeder

Het trieste lot van broodfokmoeders

De moederdieren krijgen jongen om geld te verdienen voor een ander. Opgesloten, afgesloten van de buitenwereld enkel en alleen om nageslacht op de wereld te zetten. 
Dat, en enkel dat, is waar broodfokmoeders voor dienen.

De moederdieren worden in kooien geplaatst en verplicht om zwanger te worden. Daarbij let men amper op hun gezondheid of de gezondheid van hun kinderen. Ze leven bijna altijd in hun eigen uitwerpselen, en de kleintjes worden vaak vroegtijdig weggehaald bij hun moeder.

Wallonië, een stap in de goede richting

Sinds 1 juli 2022 moet je in Wallonië een vergunning hebben om een dier te kunnen kopen. Verkopers in Wallonië zijn verplicht deze vergunning te vragen van de koper. Zij moeten ook een lijst bij houden van wie bij hen een dier heeft gekocht, zodat er controle mogelijk is.

Waarom is zo'n vergunning een goede zaak?

  • minder impulsaankopen
  • duidelijkheid voor de verkoper of iemand al eens werd veroordeeld inzake dierenwelzijn

De ultieme broodfokker checklist

Hieronder kan je een lijst terugvinden van hoe je een broodfokker kan herkennen. Vink je 1 of meerdere punten af? Dan is de kans groot dat je je bij een broodfokker bevindt.

  • Verkoop gebeurt van uit een winkel
  • Er zijn meer dan 2 verschillende rassen te koop. 
  • Er zijn het hele jaar door babydieren beschikbaar
  • Het moederdier is niet aanwezig
  • Het dier is niet geboren waar je het koopt (bijvoorbeeld in het buitenland)
  • Je mag het dier meteen kopen én meenemen naar huis
  • Het dier is niet correct gevaccineerd 
  • Het dier (hond/kat) kreeg geen chip
  • Het dier ziet er ziek en onverzorgd uit (vuile oren, lopende neus, lusteloos,...)

Alleen honden en katten bij broodfokkers?

Vergis je niet, broodfokkers kweken niet alleen maar honden of katten, ook konijnen, gerbils, geiten, vissen, … kunnen van bij een broodfokker komen.

Dé oplossing? Het dierenasiel!

Wil je toch graag een dier in je gezin verwelkomen? Ga dan een kijkje nemen in een dierenasiel, zij vangen er dieren op die geen baasje hebben.

Op die manier geef je een dier een nieuwe kans op een gelukkig leven én bovendien komt er op die manier opnieuw een plaats vrij in het dierenasiel. Zo krijgt een ander dier ook de kans om in het dierenasiel te verblijven en op zoek te gaan naar een nieuwe thuis.

Wil je meer weten over dierenasielen? Klik dan op onderstaande knop.