GAIA sinds 1992
GAIA (Global Action in the Interest of Animals) is een vzw die in 1992 is opgericht en vandaag de dag meer dan 80 000 leden en sympathisanten telt. Wij vinden dat ook dieren respectvol moeten worden behandeld en recht hebben op een waardig bestaan. Wij pleiten voor een relatie tussen mens en dier die gekenmerkt wordt door menselijkheid en rechtvaardigheid en protesteren dan ook vreedzaam tegen de georganiseerde mishandeling van dieren.
Dit doen we op een aantal manieren:
- mensen sensibiliseren en informeren over de dagelijkse realiteit waarin dieren moeten leven
- wetten die dieren beschermen verbeteren en laten toepassen
- samenwerken met bedrijven om zo de levensomstandigheden van miljoenen dieren te verbeteren
Team educatie
Al meer dan 10 jaar gaat ons departement “educatie” langs in verschillende scholen verspreid over heel België. Ze bespreken er het welzijn en de rechten van dieren. Samen met de leerlingen stellen ze de relatie die we hebben met dieren in vraag.
Perrine en Helena vormen samen team educatie. Beiden zijn ze zelf erg geïnteresseerd in dierenwelzijn en gaan ze de uitdaging aan om de burgers van morgen te informeren over dierenbescherming. Met veel enthousiasme, vlotheid en kennis nemen ze de kinderen en jongeren mee in hun verhaal.
Veelgestelde vragen
GAIA staat voor Global Action in the Interest of Animals.
GAIA is een dierenrechtenorganisatie. Net zoals er mensenrechtenorganisaties zijn die opkomenvoor de rechten van mensen, komt GAIA op voor de rechten van de dieren.
Wij vinden dat dieren ook het recht moeten hebben op een goed leven, om goed verzorgd teworden en om met respect te worden behandeld. We ijveren voor wetten die de rechten van dieren steeds beter erkennen en beschermen.
GAIA is opgericht in 1992 door Ann De Greef en Michel Vandenbosch. Zij hebben elkaar gevonden omdat ze dezelfde gedrevenheid deelden: allebei bekommerden ze zich heel sterk om dieren en hadden ze de gedrevenheid om dierenmishandeling een halt toe te roepen. Ze bundelden hun krachten en richtten GAIA op. Op die manier vonden ze de zin van hun leven: dierenleed zichtbaar maken dat anders verborgen zou zijn gebleven, en er dan iets aan proberen te veranderen.
Een wereld met meer dierenwelzijn, waarin mensen ook de rechten van dieren erkennen, dat is hun doel!
Ann De Greef en Michel Vandenbosch zijn de oprichters van GAIA. Ann is nu nog steeds directeur van GAIA en Michel de voorzitter.
Vroeger waren er véél meer dierentuinen in België. Een heel aantal onder hen, waren echt ondermaats. Dieren kregen te weinig eten of zaten in zo een kleine kooien opgesloten dat ze gek werden! Deze dierentuinen moesten hun deuren sluiten dankzij GAIA.
Daarnaast zorgde GAIA er ook voor dat circussen geen wilde dieren meer mogen houden en dat het kweken van pelsdieren voor bont (zoals in bontjassen) verboden is in heel België.
Maar ook buiten België drukte GAIA al zijn stempel op het dierenwelzijnslandschap. Zo is het dankzij GAIA nu in heel Europa verboden zeehondenbont en andere zeehondenproducten te importeren of te verkopen. Zeehonden zijn omwille van hun pels immers erg in trek bij jagers, en worden op een verschrikkelijk wreedaardige manier doodgeslagen.
GAIA overtuigde de volledige Europese Unie om geen zeehondenproducten meer in te voeren of er handel in te drijven. Daardoor zijn honderdduizenden zeehondenlevens gespaard.
GAIA komt op voor het welzijn van landbouwdieren, pelsdieren, proefdieren, dieren in dierentuinen en huisdieren. Om efficiënt tewerk te gaan, focussen we uitsluitend op de aanpak van de georganiseerde mishandeling van deze dieren.
Individuele gevallen van dierenmishandeling en verwaarlozing neemt GAIA uiteraard heel ernstig, maar ze behoren niet tot onze opdracht.
GAIA informeert, sensibiliseert, werkt samen met bedrijven. Ook kijkt GAIA toe op de naleving van de weten en probeert betere wetgeving te bekomen.
Dat hangt er van af, sommige campagnes gebeuren online en voor andere gaan we op locatie.
Bij GAIA werken mensen met enorm diverse profielen: zo zijn er mensen die (zowel op stedelijk, gewestelijk én op Europees niveau) proberen de politiekers ervan te overtuigen om betere wetten en regels te in te voeren.
Er zijn ook advocaten. Zij zorgen ervoor dat mensen die hun dieren verwaarlozen of mishandelen, of de wetten overtreden, die de dieren beschermen, daar niet zomaar mee wegkomen.
Verder werken bij GAIA mensen die onze campagnes in goede banen leiden: op de radio, op tv, in de kranten en op het internet. Op die manier maken we mensen bewust van enkele belangrijke dierenwelzijnsproblemen. We proberen zo bijvoorbeeld mensen te overtuigen om hun katten te laten steriliseren.
Onze lesgevers gaan naar de scholen om het samen met kinderen in klas te hebben over dierenwelzijn, zodat ook de jongsten onder ons beseffen dat dieren veel met ons gemeen hebben en echt niet zoveel van ons verschillen omdat ze ook gevoelens hebben.
GAIA is een grote familie met meer dan 80.000 leden die begaan zijn met de dieren en willen dat ze goed behandeld worden. Al die mensen op de hoogte houden van onze campagnes vraagt veel werk en ook daar zijn we druk mee bezig.
GAIA krijgt geen subsidies van de overheid. Dat wil zeggen dat GAIA bestaat dankzij de schenkingen van onze donateurs.
Wanneer mensen stoppen met GAIA te steunen, heeft GAIA geen middelen meer om verder te strijden voor de rechten van dieren. Daarom is het dus erg belangrijk dat mensen lid worden en steunen.
Interessante artikels
Belang van sterilisatie & castratie bij katten
Een kat moet in België gesteriliseerd worden op 6 maanden oud. Dat is de leeftijd waarop ze zich beginnen voort te planten.
Broodfok, enkel geld telt
Een Broodfokker kweekt dieren met maar één doel: zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld verdienen.
Vaak wordt er helemaal niet gedacht aan het welzijn van de dieren. Want hoe meer babydieren ze kweken, hoe meer ze er kunnen verkopen en dus: hoe meer geld ze zullen verdienen.
Over koetjes en kalfjes...
Om melk te kunnen geven, moet een koe elk jaar opnieuw een kalf krijgen. Omdat het kalf zelf niet het ‘gewenste einddoel’ is, noemen we deze ook wel het bijproduct van melk.
Kalfjes krijgen zelf geen koemelk want de melk wordt verkocht. De start van het leven van een kalf binnen de melkveehouderij is geen feestje…