Een leven zonder mama
In de intensieve melkveehouderij worden de kalfjes zo goed als onmiddellijk weggehaald bij hun moeders. Een moederkoe mag haar kind niet zogen, het doel van melkveehouders in namelijk simpel: de melk verkopen. Elke druppel melk die uit de uier komt van een melkkoe komt, moet en zal verkocht worden.
Een klein deel van de kalfjes zal zelf op hun beurt melkkoe worden, al de rest wordt vetgemest en geslacht.


Wanneer een kalf weggehaald werd bij de moeder gaat ze meestal naar een ‘iglo’ daar krijgt ze kunstmelk. Want de echte melk, die gaat naar de mens.
Kalf en koe zo snel van elkaar scheiden is traumatisch voor beide dieren, in de natuur blijven sommige kalveren wel 12 maanden bij hun moeder. Moederkoeien hebben een sterk moederinstinct en voelen intens verdriet wanneer een jong bij hen weggehaald wordt.
Van kleine box naar grotere kleine box
Na 8 weken alleen in een stal te hebben gestaan, verhuizen kalveren naar een groepshuisvesting. Deze stallen zijn klein, vaak zo klein dat er zelfs geen ruimte is voor speelgedrag.
Door het gebrek aan weidegang krijgen veel kalveren lichamelijke problemen. Kunnen grazen in de wei zorgt voor gezonde klauwen en poten, hele dagen in een klein hok zitten heeft een zeer negatief effect op de klauwen en poten van een kalf.


Onthoornen
Melkkoeien die leven in een intensief landbouwbedrijf, leven vaak in grote stallen. Ze komen niet meer buiten. Het leven daar is stressvol en conflicten tussen koeien zijn geen uitzondering.
Koeien in gesloten stallen leven dicht op elkaar. Er is nauwelijks ruimte om elkaar te ontwijken zoals in een weiland. Om te voorkomen dat ze elkaar (en de boer) verwonden, worden koeien uit voorzorg onthoornd.
Otnhoornen gebeurt voor de kalfjes 2 maanden oud zijn. Men zal een heet onthoornapparaat tegen de punten duwen waar later de hoorns door komen. Er moet hard gedrukt worden om de hoornpit stuk te branden.
Na deze ingreep hebben de kalfjes pijn, ze zullen schudden met hun hoofd, flapperen met hun oren, schuren met hun hoofd, hebben minder eetlust …
Othoornen is in België nog steeds toegestaan.
Melk voor elk?
In de intensieve melkveehouderij worden koeien letterlijk uitgemolken. Er bestaan vele plantaardige alternatieven voor koemelk op de markt. Een heerlijk glas melk moet dus niet persé dierenleed met zich meebrengen.