Heb je al eens opgemerkt dat er op eieren geheimzinnige codes staan? Waarom staan die codes op zo’n ei? En wat vertellen ze ons over de eieren die we kopen?

De legkippen

Zonder kippen hebben we geen eieren. Om de mens te voorzien van eieren worden kippen tegenwoordig in grote bedrijven gehouden, waar ze eieren moeten leggen. 

In veel van die bedrijven vergeet men dat kippen levende, voelende wezens zijn en worden de ze behandeld als legmachines. Zolang ze eieren leggen, brengen ze geld op en kan men ze gebruiken. Maar wanneer ze te weinig of geen eieren meer leggen, worden ze onbruikbaar.

Om mensen een idee te geven van de leefomstandigheden van de kippen die onze eieren leggen, creëerde men de eicode.

Wat zegt een code over het ei?

Een eicode vertelt ons een aantal dingen over het ei:

Hoe de kip, die het ei legdeleeft: Het eerste deel van de eicode zegt heel wat over de leefomstandigheden van de kip, die dit ei legde. Er zijn 4 verschillende cijfers die aangeven uit welke houderij de kip komt. Hoe hoger het cijfer, hoe slechter de leefomstandigheden van de kip.

Waar het ei vandaan komt: Dit deel van de code geeft aan uit welk land het ei afkomstig is. Elk land heeft zijn eigen specifieke code.

Uit welke boerderij het ei komt: Het laatste deel van de code vertelt ons van welke boerderij het ei afkomstig is. Dit helpt bij het terug traceren van het ei naar de boerderij.

Heb je een ei met eicode in de hand? Dan kan je nagaan wanneer, in welk land en op welke boerderij het ei werd gelegd. Zo kan jij makkelijk meer te weten te komen over een ei voordat je het gebruikt!

Kooikip

4 verschillende kippenhouderijen

  1. Biologisch bedrijf: Hier mogen kippen de hele dag door naar buiten. Zowel binnen als buiten hebben ze relatief veel plaats. Ook het voer dat de kippen krijgen is bio en van goede kwaliteit.
  2. Vrije uitloop: Ook hier mogen de kippen dagelijks naar buiten. Binnen hebben ze iets minder plaats dan de kippen in een biologisch bedrijf. 
  3. Scharrelverblijf: Deze kippen leven in gesloten stallen, ze lopen door elkaar en scharrelen de hele dag door.
  4. Legbatterij/kooikippen: De kippen in een legbatterij worden in gesloten stallen in kooien gehouden. Hier is vooral de hoeveelheid geproduceerde eiren belangrijk, met het welzijn van de kippen wordt geen rekening gehouden. 

Belangrijk: de eieren van kippen uit legbatterijen of kooien, worden niet meer verkocht in de  Belgische supermarkten. 

Biokip

Let op: soms zie je de eieren niet, maar ze zijn er wel

Eieren van kippen uit legbatterijen of kooisystemen worden dus niet meer verkocht in onze supermarkten. Toch worden ze nog steeds gebruikt om verschillende producten te maken, die wél nog in ons land verkocht worden. Zo worden koekjes, ijsjes, mayonaise en nog veel andere producten nog vaak gemaaktmet eieren van kippen die een verschrikkelijk leven leiden.

Sommige bedrijven kiezen bewust voor eieren van kippen, die niet in kleine kooien worden gehouden. Een lijst van die bedrijven kan je hier terugvinden: www.gaia.be/nl/nieuws/eet-kipvriendelijker-vermijd-kooieieren.