Dwangvoederen, wat is dat ?
Foie gras is de lever van een gans of eend die veel te vet is. Het woord zegt het al, 'foie' in het Frans is 'lever' en 'gras' betekent 'vet'. Letterlijk vertaald betekent foie gras dus 'vette lever'.
Om de lever van zo'n gans of eend zo vet te krijgen, gaan ze het dier gigantische hoeveelheden voedsel geven en dus dwangvoederen.
Hoe gebeurt het?
Er wordt een buis in de keel van het dier gestoken, via deze buis worden grote hoeveelheden eten in de maag geduwd.
Stel je voor dat je vanavond een portie spaghetti van 10 kg gaat eten. En als je geen hap meer naar binnen krijgt, pompen ze het rechtstreeks door je keel je maag in. Niet bepaald aangenaam, toch?
Het doel van die dwangvoeding is dat de lever 10 keer zo groot wordt als oorspronkelijk. Als dat eenmaal het geval is, gaan ze naar de slacht.
Het dwangvoederen van ganzen en eenden, zorgt er voor dat de dieren zich ziek voelen. Ze hebben het moeilijk om te ademen, de lever neemt té veel plaats in en duwt tegen alle andere organen. Overmatig overgeven en diarree hebben is dan ook geen uitzondering voor de dieren.

Het einde van dwangvoederen?
In de meeste Europese landen, is dwangvoederen verboden. De reden voor dit verbod is heel duidelijk, deze manier van voederen veroorzaakt gigantisch veel dierenleed. Spijtig genoeg is in Wallonië en Frankrijk dwangvoederen nog steeds toegestaan.
De redenen zijn vooral cultureel: "Wij, de Fransen, eten graag foie gras."
We hopen dat deze gedachtengang de komende jaren snel evolueert en dat dwangvoeren ook daar verboden wordt.
Genieten zonder schuldgevoel
Ondertussen help je de eenden en ganzen al door geen foie gras meer te eten. Er zijn genoeg vegan alternatieven die geen dierenleed veroorzaken. Zo is er bijvoorbeeld de heerlijke FAUX GRAS® de GAIA. Een perfecte veganistische vervanger die perfect is voor de feestdagen.