Elke dag weer komen er 174 honden en katten in Belgische dierenasielen terecht. De meeste van deze honden zijn (Mechelse) herders en de zogenaamde “powerbreeds”. Maar waarom zijn het steeds dezelfde rassen die in het asiel terecht komen? En waarom duurt het voor hen vaak langer om een nieuwe thuis te vinden?

Geen hondjes om zonder handschoenen aan te pakken

De meeste herders hebben erg veel energie, zijn erg intelligent en hebben een erg hoge werkdrift. Het zijn dan ook die factoren die er voor zorgen dat ze perfect ingezet kunnen worden door de politie en het leger. Het zijn honden die zo goed als onvermoeibaar zijn en die alles wat je ze leert snel oppikken.

Maar net die eigenschappen worden door mensen vaak onderschat of verkeerd begrepen. Een slimme hond met veel energie heeft niet enkel aandacht nodig wanneer jij tijd hebt. Ze hebben dagelijks genoeg uitdaging en activiteit nodig. Voor powerbreeds is dat niet anders: ook zij hebben bakken energie die ze kwijt moeten kunnen. Fysieke en mentale uitdaging is dus ook voor hen een must.

Wanneer een hond niet de nodige uitdaging krijgt, zal deze op zichzelf een bezigheid zoeken, wat zich meestal uit in ongewenst gedrag.

Ik ben meer dan mijn uiterlijk

Hond opvoeden? Of eerder het baasje opvoeden?

Veel mensen vinden het krachtige uiterlijk van bepaalde hondenrassen aantrekkelijk. Ze beseffen niet hoeveel werk het kost om zo'n hond goed op te voeden en hebben soms niet genoeg kennis over de specifieke eigenschappen en noden van het ras om de hond een goede basis te geven.

Een hond die 'onopgevoed' lijkt, is nooit zelf de schuldige. Dit komt vaak door een baasje dat niet genoeg onderzoek deed voordat die de hond in huis nam of geen hulp zocht bij het opvoeden. 

De aard van ‘t beestje

Een goede training kan jouw hond vaak helpen om waakzamer of net kalmer te worden. Maar je mag nooit 'de aard van het beestje' vergeten. Zijn de meeste Mechelse herders behendig en energiek? Jazeker. Maar dat betekent zeker niet dat dat elke Mechelaar zo is. 

Hetzelfde geldt voor de ‘powerbreeds: veel Staffords hebben een krachtige beet en zijn goed in pakwerk, maar dat betekent niet dat elke Stafford dit leuk vindt.

Net zoals een Chihuahua kan uitblinken in pakwerk, kunnen sommige Mechelse herders en pitbulls ook echte knuffelaars zijn. Alles hangt dus af van de persoonlijkheid van het dier.

Willen – kopen – dumpen

Ondanks dat er zoveel van deze honden in dierenasielen wachten op nieuwe baasjes, blijft het aantal pups alleen maar toenemen. Of het nu erkende fokkers, broodfokkers of ‘oeps-nestjes’ zijn, ze worden steeds vaker op sociale media aangeboden omdat de fokkers ze niet meer kwijtraken.

Veel van deze pups eindigen uiteindelijk in asielen omdat mensen hun aankoop niet goed hadden doordacht of omdat de honden niet verkocht geraakten.

Een lange weg te gaan 

In de dierenasielen vinden herders en powerbreeds meestal moeilijker een nieuwe thuis dan andere honden. Veel mensen die ervoor kiezen om een dier te adopteren, informeren zich erg goed over het dier dat ze in huis willen halen en hoeveel werk dit met zich meebrengt . Ze begrijpen dat deze rassen veel werk en ervaring vragen.

Een goed baasje vinden voor een Mechelaar of “powerbreed” voelt soms als zoeken naar een speld in een hooiberg. Het ideale baasje voor een energieke, slimme hond die al wat heeft meegemaakt, heeft ervaring met het ras alsook veel tijd en motivatie om het dier te trainen. Daarnaast kan de hond er beschikken over veel ruimte.